Het Lam Gods - Made in Mechelen

19-03-2020 10:05

Het zal  je maar overkomen, Je bent zelfstandig cultuurrecensent en hebt een podiumcafé en het hele land gaat  in lockdown. Dan kan je maar  beter  gaan beseffen dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en onszelf moeten beschermen, maar misschien ook die ene uitdaging aangaan. Zo begon ik een tijdje geleden pop-art portretjes te schilderen gebaseerd op het werk van Jan van Eyck. Ik was wel al vaker bezig geweest met  het maken van naïef schilderwerk, voorzien van een sterke boodschap. Vooral in deze tijd hebben mensen hier nood aan. Geen artikels te schrijven, geen café om te runnen, veel  financiële vragen en geen zin tot depressie, maar het willen scheppen van hoop. Zo werd  ik een poos geleden benaderd door de tentoonstelling "Met Van Eyck in de wi jk",die in het najaar zal plaatsvinden in Gent en randgemeenten. Zij vroegen me hoe  ver  ik hierin wilde gaan. Wel, nu de lockdown er is, wel heel erg ver.

Wij zijn een volk van werkers, net zoals de Vlaamse primitieven dit waren. Geduld staat hierbij centraal. Ik zie de dingen gebeuren, maar wil me niet laten kennen door het smeken om aalmoezen. Nee, ik ga keihard werken om die corona een lesje te leren. Een lesje over waar de Belgen, cultuurmensen en horecamensen nog toe in staat zijn. Ik ga het volk iets geven waar ze wat aan hebben wanneer heel die miserie over is. Ik maak een volledig Lam Gods in pop-art. Lessen uit heden en verleden met een maatschappijkritische blik. Ik geef de mensen iets waar ze na deze miserie wat aan hebben. Een heel altaarstuk.

Op dit moment hebben we reeds 9 portretten en 1 groot paneel, er is nog heel wat te doen. We hamsterden. Geen toiletpapier maar canvasen kleur. De rechtvaardige rechters zelf zijn een hele  uitdaging, maar we komen er. Hoop en vertrouwen zijn nu de boodschap.

U kunt uzelf en/of uw gezin ook laten afbeelden als pop-art-primitief. Prijzen van 75 tot 150 euro, acrylverf op canvas, satijnvernis. Verzending per post. mail veerle.Deknopper@gmail.com - gemiddelde wachttijd is 10 dagen.

Een voorbeeld: