Jan Soete, een getekend leven
Jan Soete is afkomstig uit de Westhoek, maar woont al jarenlang in Hasselt. De voorliefde voor tekenen had hij al als zevenjarig kind, je weet wel, die leeftijd waarop al je cellen voor het eerst zijn gewisseld en je eigenlijk een nieuw mens wordt. Zo werd Jan kunstenaar.
Toch begon hij pas met een professionele opleiding na zijn pensioen, het kersje op de taart zeg maar.
Wat maakt het werk van Jan nu zo puur? Het ingrediënt waar ondergetekende steeds weer voor valt, veelzijdigheid en passie voor het vak. Jan is begeesterd door het schone, maar kan zich niet onmiddellijk op één stijl vastpinnen. Hij tekent zowel abstractere als concretere zaken en gebruikt weinig kleur om veel emotie weer te geven. Zijn vrouwenstudies zijn eenvoudig, maar niet éénduidig in stijl.
Zijn schetsen zijn heel levendig en lijken abstractere draden terwijl ze toch de details van het model kunnen weergeven. Het prachtigste voorbeeld was voor mij de schets die hij van mezelf maakte. Mijn jongste dochter van vier zag de schets, simpel, zwart-wit, en toch wist het kind onmiddellijk haar moeder te herkennen. Kinderen zijn steeds een mooie maatstaf om te zien of een kunstwerk écht tot de verbeelding spreekt. Ze leven nog in een fantasiewereld, die wereld waarin het helemaal niet wreedaardig is dat de wolf Roodkapje opeet en dat vervolgens die wolf zijn buik wordt opengesneden. Vanuit de diepten van diezelfde wereld komen ook de nuchtere onbevangen meningen over het mooie, over harmonie. Laat dit een pleidooi zijn tegen alle mosselpotten en cloaca’s van deze wereld.
Daarnaast is zijn werk zeer divers, net zoals de man zelf. Hij bouwt modelvliegtuigjes en speelt doedelzak als een bezetene. Laat dat de kenmerken van de kunstenaar zijn: bezetenheid, bevlieging, begeestering.
Een mooie microob waarvan genezen een misdaad zou zijn.