Knopskaya's Kerstwens beknopt in een kop
De voorbije weken moet ik steeds vaker aan de tijd denken, toen we nog als koters voor TV zaten en naar Kinderen voor Kinderen keken. Toen zongen we dat ene gekke liedje mee, zonder te beseffen hoe erg de realiteit zou inslaan.
Ach was ik maar de baas van het journaal
We zien bedreigingen voor ons voortbestaan nog eerder komen in de vorm van meteorieten uit de ruimte, dan in de vorm van plastiek in onze oceanen. En zelfs wanneer we dit zien, vergrijpen we ons allen aan de polarisering van stakende schoolkinderen. We zeuren allen samen over de manier waarop de Vlaamse regering met cultuur afrekent. Duizenden profielfoto’s kleurden de jongste maanden half-geel. Cultuur moet gratis zijn, gratis naar museum, gratis hier en gratis daar. En we vinden kunst wel mooi, maar duur. We staan er echter niet bij stil dat kunst brood is, liefdevol gekneed door een hardwerkende ambachtsman, bruisend van leven.
Iets nieuw is slechts nieuw voor 1 dag
Misschien moeten we omdenken, politici en milieuprofeten een stap voor zijn. Wel, die mooie zetel waarin u zit te reveillonneren stopte met nieuw zijn de dag dat u hem kocht. Met de overschot van het budget kocht u een fijne replica van 1 of andere prent bij IKEA. Maar investeer in een levende kunstenaar van bij ons, en koop die zetel misschien eens tweedehands. Dat is al een zetel op de afvalberg vermeden, en een investering erbij.
Kunst is eeuwig
Kunst zit in de ziel, een lege ziel maakt lege kunst. Een ziel kan je de mens niet afnemen, en leeft verder na onze dood. Daarom is het van belang dat we onze ziel in onze schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s, essays en gedichten blazen, als een adem. Een pop ademt niet, het is een nagemaakte mens. Zo ook kan de nagebootste kunst niet leven, hoe exact ook uitgevoerd. Zo kan ook het meest fantastisch ingebeelde wezen dat enkel gemaakt is met als doeleind verkopen nooit leven op doek of in klei. Het wezen dat reeds leefde in het hoofd van de creator, zal voor eeuwig de vleugels spreiden. Het lied dat leeft in het hoofd van de componist kan leven via de ziel van de uitvoerende muzikant, die als medium de adem verder naar het publiek blaast, exponentieel.
Kunst leeft
Elke dag in ons en begint nog voor we er naar kijken. Wil de mens vandaag nog wel positiviteit ontvangen? Willen we nog tevreden zijn? We verdienen te weinig geld, de uitkeringen zijn te laag, we beschuldigen links en rechts, maar zeggen geen neen om een ziektebriefje te vragen om dezelfde dag eens flink de bloemetjes buiten te zetten, "want daar hebben we recht op". Dat de economie vierkant draait, daar vinden we wel een schuldige voor.
De kunstenaar is de mens die fouten ziet en ze mooi maakt, die een lelijke wereld mooi maakt. De kunstenaar handelt uit ethisch denkvermogen; vanuit ongecensureerde zelfanalyse. Van daar aanschouwt hij de wereld. Dat maakt dat echte kunst de mensheid kan redden, direct en indirect.
Dat alleen al is onbetaalbaar
Zeg dat Knopskaya het u zei
PS: kent u er anderen? Fijn “shoppen” dan...